rss

Cultuur

Cultuur

Statiestraat 4
9180 MOERBEKE
tel. 09 346 79 50
Mail ons

maandag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

dinsdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

woensdag

13.30 - 16.00

donderdag

Gesloten

vrijdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

zaterdag

09.30 - 12.30

zondag

Gesloten

logo CULTUUR groot
Klik om te vergroten

Welkom op de pagina over Cultuur in Moerbeke.

h_moerbeke_paars (pdf, 80.4 kB)  Om socio-culturele activiteiten toe te voegen in de UIT-databank: klik hier (pdf, 102.3 kB) voor de handleiding.

Hieronder vind je een tabel met het belangrijkste cultuuraanbod in onze gemeente.

erfgoedcel                   logo ercus-640x480                 digidata

Erfgoedcel Waasland              Heemkundige Kring         Digitale databank

DSC_0449-640x480       facebook-logo

Hof van Koudenborm: herwaardering van de site en omgeving

Cultuuraanbod 2018-2019:

flyer blz 1

flyer blz 2

Workshop Kalligrafie

kalligrafie1

Op regelmatige tijdstippen wordt er een workshop Kalligrafie georganiseerd. Dit is telkens een reeks van 5 sessies op woensdagavond van 19u30 tot 22u00 in de vergaderzaal van de Bibliotheek. Zowel beginners als gevorderden zijn welkom, vooraf inschrijven is noodzakelijk. Regelmatig zijn er dan ook toonmomenten tijdens andere tentoonstellingen in de Bib.  

Lesgever: Marie-Jeanne Van Deursen

Wanneer start de volgende reeks of voor inlichtingen en deelname: klik hier.

Brei- en haakcafé

breicafélogo

Telkens de tweede donderdag van de maand, van 19u00 tot 22u00, gaat deze gezellige brei- en/of haakavond door in de vergaderzaal van de Bib. Iedere deelnemer werkt aan een eigen creatie. Er worden geen lessen gegeven, maar je kan wel ervaringen uitwisselen, tips of patronen doorgeven, enz... Ook de breiboeken uit de Bib helpen je op weg.

Coördinator: Herlinda Ongenae

Ben jij ook gebeten door de brei- of haakmicrobe? Schrijf je dan vooraf in want de plaatsen zijn beperkt. Klik hier.

Onderwerp Omschrijving
WOI: de beschieting van het station

Klik hier voor de volledige info

Roger De Bruyne

Kunstschilder Roger De Bruyne, is een Zeeuwse vlaming. Geboren op 13 september 1932 op de Hollandse Koewacht, maar Moerbekenaar sinds zijn kinderjaren. Hij volgde avond-zaterdag-en zondagsschool voor sierkunst in de academie te Lokeren. Hij begon als zeventienjarige op aanraden van August Ingels, zijn toenmalige werkgever, te schilderen met olieverf op doek...

Edgard Heirman

In 2002 overleed Edgard Heirman. Een deel van zijn leven en roots is terug te vinden in Moerbeke. Hij is bezieler en bouwer van de Heirmanklok.

Anton van Wilderode

Anton van Wilderode is het pseudoniem van Cyriel Paul Coupé. Hij werd geboren in Moerbeke op 28 juni 1918 als tweelingbroer van Filemon Piet Coupé.
Op 28 juni vindt jaarlijks de herdenking plaats van deze Moerbeekse priester dichter. Deze omvat een samenzijn aan het graf, een Eucharistieviering en aansluitend de uitreiking van de Anton van Wilderode herdenkingsprijs. In 2005 opende de culturele raad in opdracht van de gemeente Moerbeke een literair wandelpad langs de mooiste plekjes die Anton van Wilderode bewandelde. Langs het traject staan een aantal gedichten. Start aan het gemeentehuis.

Dag van de Poëzie

De Culturele Raad pikt in op het nationale gebeuren. De dag van de poëzie valt steeds op de laatste donderdag van januari.

De Meiboomplanting

Jaarlijks wordt op de Keizershoek (het Vliegplein) de meiboom geplant. De lokale volksdansgroep Toon en Tine staat in voor de organisatie. Datum is de derde zondag in de maand mei. Het planten van de meiboom gaat traditioneel gepaard met de verkiezing van de meigravin door de meigraaf, het dansen van de meidans en het zingen van meiliedjes, waarin het ontluiken van de natuur en de liefde centraal staan. De laatste jaren is dit telkens in het park achter het gemeentehuis georganiseerd.

De reuzen Toon en Tine

Het geloof in het bestaan van reuzen is bij het gewone volk diep ingeworteld en komt voort uit het aangeboren gezag voor de geweldige krachten der natuurelementen, waaraan uitzonderlijk sterke lieden hun gestalte en prestaties schijnen te ontlenen. Het bestaan van de huidige reuzen is een eerbiedwaardige en aangename uiting van ons volksleven. Toon van Francipany is geboren op de 7de der zomermaand 1952, en Tine van Baudelo op de 1ste der meimaand 1961. Zij trouwden op de 14de der meimaand 1961. Zij zijn regelmatig te zien in optochten.

Toneel

In 2007 is het Gemeentelijk Kinderatelier "De Speelvogels" opgericht om een musicalopleiding te geven aan jongeren vanaf 10 jaar. Dit is onder leiding van Seppe Celie. Jaarlijks spelen zij een kindermusical. Momenteel is de werking gestopt.

Toneelvereniging "De Speelbieten" is opgericht in 2009 onder leiding van Frank van Erum.

Volksdans

Op 27 januari 1968 komen enkele jongelingen van Moerbeke samen en richten een volksdansgroep op. Zij willen de meiboomplanting, tot dan toe georganiseerd door het lokale jeugdherbergbestuur, nieuw leven inblazen. Ze noemen zich “Toon & Tine”, naar de Moerbeekse reuzen die net als zijzelf zijn gegroeid uit de meiboomplanting en de jeugdherberg. Op die manier omvat “Toon & Tine” de ontstaansgeschiedenis van de groep en refereert zij aan een stuk plaatselijke, authentieke folklore.
In 1983 wordt, om de continuïteit van het volksdansen te verzekeren, de kindergroep de Papemutsjes opgericht. De naam is afgeleid van een niet meer bestaand fort, gelegen naast de dansweide op Keizershoek.

Kerstconcert (pdf, 2.0 MB)

De Culturele Raad organiseert tweejaarlijks in de maand december een kersthappening.

Ambachtelijk weekend

Meer dan 400 ambachtslui en kunstenaars in het Waasland stellen tijdens het derde weekend van augustus hun ateliers open. Organisatie Toerisme Waasland.

Carnaval

De carnaval en reclamestoet is een jaarlijks terugkomend feest in de suikergemeente, eind februari.