rss

14-18 Herdenking

rolbanner
Klik om te vergroten

30/06/2018: 

Herdenking deportatie WOI op 30 juni 2018 in Moerbeke

Naast de beschieting van het station in 1914, de oprichting van de elektrische draad in 1915 en het fusilleren van 3 Moerbeekse spionnen in 1918 is de deportatie van 163 mannen van de Kruisstraat in de zomer van 1918 één van de grote feiten tijdens WOI in onze gemeente. 2 dorpsgenoten lieten bij deze gedwongen verplaatsing het leven door ziekte en ontbering. De deportatie kwam er als represaille door de Duitsers omdat, ook na het uitloven van een fikse beloning, niemand de lokale spion/smokkelaar Honoré David wou verklikken. (David zou enkele weken later, samen met zijn kompaan, worden opgepakt en veroordeeld tot de dood met de kogel). De heemkring Ercus zorgde in hun laatste tijdschrift voor de nodige duiding over de gebeurtenissen die zich afspeelden in juli 1918.

De leden van de werkgroep rond de herdenking WOI willen deze gebeurtenis waardig herdenken en kiezen daarom voor een sportieve uitdaging. Op zaterdag 30 juni organiseren zij samen met de cultuurraad, het kerkbestuur van de Kruisstraat en de gemeentelijke dienst vrije tijd een tocht vanuit Grembergen-Dendermonde naar Moerbeke Kruisstraat. De afstand is 28 km en zal volledig te voet worden afgelegd. De deelnemers worden ’s morgens om 07h30 met een bus van de Kruisstraat (aan de kerk) naar de parking voor de Lidl op de Zeelse baan gebracht. Een symbolische plaats, want daar staan nog steeds de gerestaureerde gebouwen van de fabriek Rozen waar de gedeporteerden gedurende 3 weken zijn ondergebracht. Van daaruit gaat het om 08h30 in groep (het is geen snelheidsrace, dus samen uit samen thuis) richting Lokeren via wijk Durmen (Zele). Eenmaal aan de Durme volgen ze de oevers van de Durme tot in Lokeren centrum waar ze dan via de oude spoorweg richting Moerbeke wandelen om uiteindelijk via de oude tramlijn Kruisstraat te bereiken. Daar organiseert de kerkfabriek een ontvangst met een hapje, een drankje en muziek. Er is mogelijkheid tot instappen in Lokeren (om 13h) en Eksaarde (om 15h), busvervoer mogelijk, te melden bij inschrijving. Sanitaire stops worden voorzien. Ieder zorgt voor eigen lunchpakket. Drank onderweg verkrijgbaar.

Zoeken jullie naar een sportieve uitdaging? Zijn jullie op zoek om eventjes jullie grenzen te verleggen? Inschrijven kan tot 20 juni. Deze ludieke actie is er voor iedereen, ook niet Moerbekenaren zijn welkom. De algemene coördinatie ligt in handen van Maurice Fruytier. Voor verdere vragen: maurice.fruytier@telenet.be. Deelname in de kosten: 5 euro te storten op rekening BE40652827573063 op naam van Culturele Raad Moerbeke-Waas. Om administratieve redenen graag jullie gegevens doorgeven via bijgaand mailadres.

20180402_Affiche Herdenkingsmars

Via onze Facebook pagina blijft u ook op de hoogte van alles wat er in Moerbeke en omstreken hierover te beleven valt. U zou ons een groot plezier doen als u deze pagina ook zou delen.

facebook-logo

Verenigingen in Moerbeke die ook nog initiatieven organiseren kunnen nog steeds aansluiten bij deze werking. Klik hier.