rss

Boudelo: Hof van Koudenborm en omgeving

Cultuur

Statiestraat 4
9180 MOERBEKE
tel. 09 346 79 50
Mail ons

maandag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

dinsdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

woensdag

13.30 - 16.00

donderdag

Gesloten

vrijdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

zaterdag

09.30 - 12.30

zondag

Gesloten

button1 button2 button3

Deze ruïne is vooral bekend onder de naam ‘de tiendenschuur van Baudeloo’, maar wordt ook "Hof van Koudenborm", "Hof ter Caude Borne" of "Hof ten Fonteyne" genoemd.

Het gaat om een voormalig bezit van de Cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw van Boudelo te Klein-Sinaai en werd reeds in 1219 in documenten vermeld.

Het oorspronkelijke gebouw omvatte een voorgebouw en een achterbouw met een vierkante traptoren tussen beide. Verder was er ook een toegangspoort in de muur aan de straatkant die de achterliggende koer afsloot.

Archeologische vondsten van de site worden bewaard door de gemeente in het gemeentehuis. Klik op de buttons voor meer info.

Herwaardering van de site “Hof de Fonteyne”(Boudelo)

De gemeente Moerbeke is in 2017 gestart met de herwaardering van deze site en de omgeving. Het ontwerp is ontstaan in de Cultuur Adviesraad met participatie van het wijkcomité Koudenborm, de Heemkundige Kring Moerbeke, jeugdraad, Genootschap van Boudelo, een archeoloog en een landschapsarchitect.

Het einde van de werken worden voorzien in het voorjaar van 2018.

Er zijn 2 luiken:

 1. De ruïne als erkend erfgoed: “Hof de Fonteyne” met correcte historische omkadering d.m.v. infoborden.

 2. Publieke ruimte voor toerisme, educatie, ontmoeting, spel … gekoppeld aan de historische achtergrond van de site, met aandacht voor de vegetatie, ligging (fietsknooppunten) zicht op het landschap, toegankelijkheid en ruimtelijke beleving.

1) Ruïne “Hof de Fonteyne”

Nog aanwezige waardevolle zichten:

Momenteel weinig herkenbare elementen in verder verval.

 1. Vanop de straatzijde (overkant Oostvaart) kan het zo herkenbare beeld van het gebouw a.d.h.v. een infobord terug tot ‘leven’ gewekt worden.

 2. De momenteel overgroeide kelders spreken op dit moment nog meest tot de verbeelding

Aandachtspunten ruïne Hof de Fonteyne:

Toegankelijkheid:

Vooraan te druk fietspad en Heirweg: gevaar ontstaat wanneer fietsers stoppen voor bezoek aan de site. Beter alternatief langs de kasseiweg. Hier heeft de bezoeker ook direct zicht op het meest boeiende deel van de ruïne, zijnde de kelders, de diepere vermoedelijke ‘kade’ langs Oostvaart voor ‘overslag’ goederen, enz...

 1. Uitwerking loopbrug: met looproosters en balustrade, die verder kan doorlopen op de lage, vrij te maken, funderingsmuren van de site. Toegankelijkheid voor kinderwagens en rolstoelen is ook mogelijk.

 2. Huidige staat van de ruïne: deze moet met rust gelaten worden. Er mag wel een stabiliteit studie uitgevoerd worden om in een latere fase met het Agentschap Onroerend Erfgoed de resterende muren te stabiliseren.  

 3. Kleinere infoborden bij inkijkpunten op de site? (Zie blauwe pijlen op plan)

 4. Groot illustratief infobord aan de overkant Heirweg, in de straat (Oostvaart) met al om gekende beeld van ‘Hof de Fonteyne’

toegankelijkheid ruïne (pdf, 571.8 kB)

2) Publieke ruimte site Koudenborm

Met ruimte voor:

 • Picknickbank,

 • Zitstammen,

 • De mythe van de onderaardse gangen,

 • Een pluktuin?

Conceptplan herwaardering (pdf, 1.5 MB)

Premieverlenende Overheid

Banner Platteland Plus 2017 klein
Klik om te vergroten

logo gemeente Moerbeke groot
Klik om te vergroten

logo CULTUUR gif
Klik om te vergroten