rss

Boudelo: Hof van Koudenborm en omgeving

Cultuur

Statiestraat 4
9180 MOERBEKE
tel. 09 346 79 50
Mail ons

maandag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

dinsdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

woensdag

13.30 - 16.00

donderdag

Gesloten

vrijdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

zaterdag

09.30 - 12.30

zondag

Gesloten

button1 button2 button3

Deze ruïne is vooral bekend onder de naam ‘de tiendenschuur van Baudeloo’, maar wordt ook "Hof van Koudenborm", "Hof ter Caude Borne" of "Hof ten Fonteyne" genoemd.

Het gaat om een voormalig bezit van de Cisterciënzerabdij Onze-Lieve-Vrouw van Boudelo te Klein-Sinaai en werd reeds in 1219 in documenten vermeld.

Het oorspronkelijke gebouw omvatte een voorgebouw en een achterbouw met een vierkante traptoren tussen beide. Verder was er ook een toegangspoort in de muur aan de straatkant die de achterliggende koer afsloot.

Archeologische vondsten van de site worden bewaard door de gemeente in het gemeentehuis. Klik op de buttons voor meer info.

Herwaardering van de site “Hof de Fonteyne”(Boudelo)

De gemeente Moerbeke is in 2017 gestart met de herwaardering van deze site en de omgeving. Het ontwerp is ontstaan in de Cultuur Adviesraad met participatie van het wijkcomité Koudenborm, de Heemkundige Kring Moerbeke, jeugdraad, Genootschap van Boudelo, een archeoloog en een landschapsarchitect.

Het einde van de werken worden voorzien in het voorjaar van 2018. Vanaf 21/04/18 in de namiddag is de site toegankelijk voor iedereen.

Er zijn 2 luiken:

Het eerste luik is de ruïne als erkend erfgoed: “Hof van Koudenborm”

De nog aanwezige waardevolle zichten moeten we respecteren. Vanop de straatzijde (overkant Heirweg) kan het zo herkenbare beeld van het gebouw a.d.h.v. een transparant infobord terug tot ‘leven’ gewekt worden.

De momenteel overgroeide kelders spreken op dit moment nog meest tot de verbeelding. De huidige staat van de ruïne moet met rust gelaten worden. Er mag wel een stabiliteit studie uitgevoerd worden om in een latere fase met het Agentschap Onroerend Erfgoed de resterende muren te stabiliseren.

De toegankelijkheid werd het dominante aandachtspunt. Vooraan, langs de Heirweg, loopt een druk fietspad met gevaar wanneer fietsers stoppen voor een bezoek aan de site. Een beter alternatief is om een ingang te voorzien langs de kasseiweg. Hier heeft de bezoeker ook direct zicht op het meest boeiende deel van de ruïne, zijnde de kelders, de diepere vermoedelijke ‘kade’ langs Oostvaart voor ‘overslag’ goederen, enz...

Er werden nog twee infoborden voorzien. Hierop vind je de voornaamste info over het Hof van Koudenborm, maar ook over de omgeving.

Het tweede luik bestaat uit een publieke ruimte voor toerisme, educatie, ontmoeting, spel … gekoppeld aan de historische achtergrond van de site, met aandacht voor de vegetatie, ligging (fietsknooppunten) zicht op het landschap, toegankelijkheid en ruimtelijke beleving.
Hiervoor voorzien we de picknickbank, de zitstammen, de pluktuin en de mythe van de onderaardse gangen.

Premieverlenende Overheid

Banner Platteland Plus 2017 klein
Klik om te vergroten

logo gemeente Moerbeke groot
Klik om te vergroten

logo CULTUUR gif
Klik om te vergroten