Archeologische vondsten en opgravingen

Tijdens het archeologisch onderzoek op de Baudelo-site werd een grote hoeveelheid aardewerkscherven ontdekt, die moeilijk opnieuw samen te stellen waren tot min of meer herkenbaar vaatwerk. Naast lokaal, ter plaatse vervaardigd aardewerk is er ook een import te herkennen uit het Rijnland.

Het oudere aardewerk, bekers van grijs aardewerk en drinkschaaltjes ingevoerd uit Siegburg (Duitsland), is te dateren in de 14de-15de eeuw. De typische vuurklok van grijs aardewerk uit de 14de-15de eeuw ontbreekt evenmin. Het tafelgerei bestaat uit borden en schalen in rood aardewerk, soms met geelbakkende slibversiering uit de 17de eeuw en later.

Kookpotten (grapens) en steelpannetjes verwijzen naar de keuken, terwijl melkteilen en inlegpotten hun plaats in de kelder vonden. Merkwaardig is een beukenhouten schijf met snijsporen, die vermoedelijk als snijplankje dienst deed. Een nachtspiegel of pispot, in rood aardewerk en aan de binnenkant voorzien van loodglazuur, toont bepaalde hygiënische gebruiken aan. Een typische hengelpot of lollepot werd gevuld met kooltjes en onder een open voetbankje gezet. Koude voeten waren hiermee direct verholpen.

Twee buikige wijnflessen dateren uit de late 17de en het begin van de 18de eeuw. Een naald en luizenkammetje zijn twee voorwerpen in been, een grondstof die vroeger zeer algemeen werd gebruikt. Daar been vergaat, zijn dergelijke vondsten nogal uitzonderlijk bij opgravingen.

Kom de maquette, schilderijen en opgravingen bezichtigen in het gemeentehuis.

DSC_0002-800x600
Maquette door Geert de Schepper (1994)
 

Meer weten?