rss

Diensten Openbare Bibliotheek

Bibliotheek

Statiestraat 4
9180 MOERBEKE
tel. 09 346 79 50
Mail ons

Openingsuren

maandag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

dinsdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

woensdag

13.30 - 16.00

donderdag

Gesloten

vrijdag

09.30 - 11.30
15.30 - 18.45

zaterdag

09.30 - 12.30

zondag

Gesloten

Leescafé 

Tijdens de openingsuren van de bibliotheek is onze ontmoetingsruimte ook een leescafé. Je kan dan in de bibliotheek terecht voor het lezen van de krant of een tijdschrift met gratis een lekker kopje koffie. De bibliotheek legt 5 kranten ter beschikking: De Morgen, Het Laatste Nieuws, De Tijd, De Standaard en Het Nieuwsblad.

InterBibliothecair Leenverkeer

Werken die in de bibliotheek niet voorhanden zijn, kunnen aangevraagd worden via IBL ( Interbibliothecair Leenverkeer ) uit andere Vlaamse openbare bibliotheken. Dit kost slechts twee euro.

Scholenwerking

Voor de leerkrachten zijn er diverse mogelijkheden: klaskaarten, rondleidingen, boekenkoffers, uitnodigen van auteurs, …

Computers

Vier computers staan gratis ter beschikking van het publiek. Je kan de catalogus raadplegen, op het internet surfen en de Office programma's. Er kan ook geprint worden in zwart/wit en kleur.

Wifi

In de ontmoetingsruimte kan je gratis gebruik maken van wifi. Het paswoord van de dag is te verkrijgen aan de balie.

Fotokopieerapparaat

Een fotokopieerapparaat staat gebruiksklaar (A4 en A3, zwart/wit en kleur)

zwart/wit :  A4: € 0,10 -- A3: € 0,15 ; kleur : A4: € 0,25 -- A3: € 0, 50

Toeristische brochures

Diverse toeristische wandel– en fietsroutes zijn in de bibliotheek verkrijgbaar. Zo zijn onder meer de nieuwe fietsnetwerkkaarten van het Waasland en het Meetsjesland te koop in de bib (6 euro).

(Voor)leesrugzakjes vol verhalen! 

 •  Uit logeren, bij de oppas, op reis, … is nog leuker met een (voor)leesrugzak van de bib! In de bib kan je (voor)leesrugzakjes lenen. Ze zijn gevuld met leuke boeken of je kan ze zelf vullen. Handig om mee te nemen op reis, als er kinderen bij jou logeren of je eigen kinderen uit logeren gaan of gewoon om thuis (voor) te lezen.

Luisterleesplezier met Daisy

 • Wat? 
  Daisy-boeken zijn luisterboeken op CD. Anders dan bij het gewone luisterboeken is in het Daisy-boek een navigatiestructuur aangebracht die meer mogelijkheden biedt: men kan door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Men kan bladwijzers plaatsen om snel naar een favoriete passage te gaan. Ook kan men het geluid en de snelheid van het voorlezen regelen. Het mp3-formaat laat bovendien toe dat een gewoon boek volledig op één schijfje kan. 
  Om een Daisy-boek te beluisteren, is het aangeraden een Daisy-speler te gebruiken omdat men met een Daisy-speler alle navigatie-mogelijkheden kan gebruiken. Een Daisy-boek kan echter ook via de PC beluisterd worden dankzij Daisy-software die gratis te verkrijgen is via Luisterpunt. Je kan een Daisy-boek ook gewoon op de PC afspelen met Windows Media Player of via een CD-speler die beschikt over een MP3 functie, maar dan verlies je wel de navigatiestructuur waardoor het Daisy-boek als een gewoon luisterboek werkt. Je kan met andere woorden niet door de cd bladeren.
 • Voor wie?
  Daisyboeken zijn bestemd voor mensen voor wie lezen of een boek hanteren moeilijk is of wordt: blinden en slechtzienden, senioren wiens zicht achteruit gaat, personen met dyslexie, mensen die moeilijk een boek kunnen tillen (ms-patiënten, mensen met reuma, parkinson of verlamming), …
 • Beschikbaar in de bib!
  De bib biedt een collectie Daisy-boeken aan, zowel voor volwassenen als voor kinderen en jongeren. Verder kan men ook een Daisy-speler lenen om alle mogelijkheden van het Daisy-boek te ontdekken.