rss

Lindenplaats en Standbeeld August Lippens

Lindenplaats
Klik om te vergroten
Het pittoreske lindenpleintje met twee rijen linden in V-vorm is tot woonerf omgevormd in 1980. Tot dan vond hier jaarlijks de winterjaarmarkt voor vee plaats.

De statige huizen van de familie Plasschaert dateren van 1896 en 1904. De bijhorende brouwerij bleef actief tot 1940. Tegenover het borstbeeld van August Lippens staat het vorige gemeentehuis, gebouwd in 1864. Het deed dienst tot 1977.

Een ingemetselde plaat herinnert aan de bevrijding van Moerbeke door de Poolse Divisie onder leiding van generaal Mazeck tijdens Wereldoorlog II.

August LippensAugust Lippens (1818-1892) kreeg al op 29-jarige leeftijd de zware taak op zijn schouders om Moerbeke te besturen. Hij was onze burgervader van 1847 tot 1892.

In die periode richtte hij een weefschool op waar men werkte met batist. Hij legde ook kasseiwegen aan die Koewacht, Kruisstraat, Wachtebeke, Eksaarde en Stekene verbonden. Tijdens zijn bestuursperiode werd de suikerfabriek opgericht. Hij was ook 18 jaar voorzitter van de landbouwmaatschappij en provincieraadslid van Oost-Vlaanderen.

Men kon zich geen betere plaats inbeelden dan het zicht op de Lindenplaats met het Kasteel Lippens voor het plaatsen van dit borstbeeld.

Klik hier voor terug te keren naar Monumenten.