rss

Waakzaamheidsfase geel: ga spaarzaam om met water

Het is al geruime tijd droog in Vlaanderen. Droogte in combinatie met warme dagen, zorgt voor hoog leidingwaterverbruik. De Vlaamse Milieumaatschappij heeft nu in overleg met De Watergroep onder andere in Moerbeke de waakzaamheidsfase (code geel) ingesteld.

De waakzaamheidsfase is ingesteld omdat de vraag naar leidingwater het aanbod dreigt te overtreffen. Als de vraag naar leidingwater nog verder toeneemt, is het niet uitgesloten dat er zich bevoorradingsproblemen voordoen. Het is van belang om het leidingwaterverbruik niet verder te laten toenemen, liefst zelfs te laten dalen.

Ga daarom spaarzaam om met leidingwater

Wat te doen in waakzaamheidsfase?

In de waakzaamheidsfase is er nog geen verbod om leidingwater te gebruiken voor niet-essentiële toepassingen. Door extra zuinig om te gaan met leidingwater kan dit vermeden worden. Houd je aan deze gouden regels:

  • Verspil geen water
  • Gebruik ook zo weinig mogelijk leidingwater in de tuin en zeker niet om het gazon te besproeien.  Gebruik bij voorkeur de gieter in plaats van de tuinslang
  • Neem een verfrissende douche in plaats van een bad
  • Sla het wassen van de auto of het schoonmaken van het terras eens over of doe dit met regenwater als je nog een voorraadje hebt.
  • Stel je grote waterverbruiken uit ( bv. bijvullen van zwembaden of regenwaterputten…)

Meer tips vind je hier.

Terug naar alle nieuws