rss

Record aantal dieren gered door het Wildlife Taxi Team in Oost-Vlaanderen

Sinds begin 2018 werden maar liefst 618 gewonde en verzwakte wilde inheemse dieren door de 180 vrijwilligers van het Wildlife Taxi Team (WTT) in Oost-Vlaanderen gered van een mogelijke dood. Dit is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Een egel werd uit een vijver gevist, een jonge torenvalk hing verstrikt in een draad en een dwergvleermuis vloog zich vast in een plakkerige vliegenvanger.

Iedereen kan met een gewond of verzwakt wild dier terecht in een erkend opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC). Maar wat als je de mogelijkheid niet hebt om het dier zelf te brengen? Gelukkig kan je sinds vorig jaar een beroep doen op het Wildlife Taxi Team in de regio Gent-Meetjesland en in het Waasland. Deze teams van vrijwilligers van Vogelbescherming Vlaanderen geven jou advies en transporteren wanneer nodig het noodlijdende dier naar het dichtstbijzijnde VOC.

“In ons eerste jaar werden 360 oproepen geregistreerd. Dit jaar zitten we al op 618 oproepen, en het is pas augustus!” zegt regiocoördinator Marijke Bogaert uit Wondelgem. “Er zijn dus veel mensen én dieren die onze hulp nodig hebben. Precies 418 dieren moesten effectief door de vrijwilligers worden getransporteerd naar een VOC. Daarenboven konden de vrijwilliger-dispatchers – die instaan voor de telefoonpermanentie – 200 personen met vragen over een wild dier in nood met het juiste advies verder helpen of motiveren het dier zelf naar een VOC te brengen”, aldus Bogaert.

Ook de komende maanden kan je een beroep doen op het Wildlife Taxi Team. “We zijn 7 op 7 en van 9 tot 21 uur bereikbaar via het noodtelefoonnummer 03 331 97 00. Een van onze vrijwilliger-dispatchers helpt je dan graag verder”, aldus Bogaert.

Versterking gezocht

Het Wildlife Taxi Team kan nog veel helpende handen gebruiken. Wil ook jij helpen bij het transporteren van noodlijdende wilde dieren of het beantwoorden van oproepen over wilde dieren? Het Wildlife Taxi Team is nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. Interesse? Neem dan contact op met de regiocoördinatoren, via e-mail: wtt.regiogent@vogelbescherming.be of wtt.sint-niklaas@vogelbescherming.be. Vogelbescherming Vlaanderen zorgt voor de gepaste ondersteuning.

Terug naar alle nieuws