rss

Bladcompost maken

Het is herfst en dat zien we aan de afgevallen bladeren. Je laat ze best niet op je gazon liggen want dan krijgt het gras tijdens de winter onvoldoende licht en dan bestaat de kans dat mos deze plaatsen inneemt.

Je kan de bladeren bij je GFT-afval voegen of op de composthoop gooien. Heb je echter te veel bladeren voor de composthoop dan kan je ook zuivere bladcompost maken. Er zijn bladeren van bomen die zich snel in compost laten omzetten (zoals wilg, populier, linde, es, kastanje, vlier, appel,…) en bladeren die er een jaartje langer over doen (zoals beuk, plataan en eik).

Je verzamelt de bladeren het best 's morgens als ze nog wat nat zijn van het ochtenddauw. Het vocht zal het verteringsproces ten goede komen. Hakselen versnelt het composteren. Je kunt de bladeren eenvoudig hakselen door ze op het gazon uit te spreiden en er met de grasmaaier overheen te gaan. Het verhakselde blad schud je uit de opvangbak in een ruif van gaas of plastic zakken. Er mag gerust wat gras door het blad heen zitten, dit heeft geen negatief effect op de compost.

Doe je de bladeren in een plastiek zak (vuilniszak of dergelijke) dan kan je er eventueel een handvol kalk bij doen om het verteringsproces extra te bespoedigen. Zijn de bladeren droog, sproei ze dan in de zak nog even nat. Natte bladeren kan je ook een heel stuk beter aanduwen. Zo krijg je veel meer bladeren in de zak.  Knoop de zak vervolgens dicht, prik er nog enkele gaatjes in voor de nodige zuurstof die nodig is voor het verteringsproces en leg deze achter het tuinhuisje, garage of andere plek uit het zicht. Als het verteringsproces zijn werk doet, dan beschik je al het komende voorjaar over prachtige gratis bladcompost, een uitstekende bodemverbeteraar.

Terug naar alle nieuws