Coronacriminaliteit

Jammer genoeg komt tijdens deze coronacrisis naast het schoonste, ook het lelijkste in de mens naar boven.

De politie waarschuwt voor ‘coronacriminaliteit’: dieven die misbruik maken van de huidige situatie en zich voordoen als boodschappenhulp om zo in de woning binnen te geraken of online onveilige mondmaskers of geneesmiddelen te koop aanbieden.

Ga hier niet op in!

Boodschappenhulp

Via 'Moerbeke helpt' wordt er boodschappenhulp aangeboden voor kwetsbare mensen. 
Heb je boodschappenhulp nodig? Geef een seintje via 09 346 81 61, moerbeke.helpt@moerbeke.be of vul online het invulformulier in. 

Geneesmiddelen

FOD Volksgezondheid waarschuwt om geen medicijnen te kopen op illegale websites.

Criminele organisaties maken gebruik van de Covid-19pandemie om namaak- en/of illegale medicijnen te verkopen die het bestanddeel chloroquine bevatten.

Deze geneesmiddelen hebben geen enkele garantie op een goede, veilige of efficiënte werking. Ze kunnen zelfs giftige stoffen bevatten, of te grote of te kleine hoeveelheden van de werkzame bestandsdelen. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid.

Welke geneesmiddelen werken wél tegen Covid-19?

De wetenschappelijke kennis over de mogelijke behandelingen voor het virus evolueert iedere dag. Sciensano past regelmatig haar richtlijnen aan voor de behandeling van patiënten in het ziekenhuis. Op dit moment ligt de focus op antimalaria en antivirale middelen.

Opgelet: enkel de patiënten die die ernstig ziek zijn en zijn opgenomen in het ziekenhuis, kunnen behandeld worden met deze geneesmiddelen. Er is een strikte medische opvolging nodig aangezien er nog niet voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit tegen het COVID-19. Bovendien zijn er ook risico’s aan verbonden. Deze geneesmiddelen mogen dus niet gebruikt worden door patiënten met milde symptomen of als preventieve middelen.
Voor de patiënten die niet opgenomen zijn in het ziekenhuis blijf paracetamol de beste keuze tegen koorts en pijn.