Doe jij ook mee aan de #NationaleNaaiActie?

  • 29 april 2020


Deze week start de #NationaleNaaiActie die heel België moet mobiliseren om zelf mondmaskers te maken. Nu de exitstrategie bekend is - met mondmaskers als cruciaal onderdeel - hebben de burgerinitiatieven maakjemondmasker.be en Impactdays.co (Give a Day) hiervoor de handen in elkaar geslagen.

Het doel van de #NationaleNaaiActie is om burgers, leerkrachten, studenten, gezinnen vanaf nu te helpen beschermen met zelfgemaakte mondmaskers. Het initiatief werd afgestemd met FOD Volksgezondheid en kreeg de zegen van Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht.

Ook het Vlaamse Kruis, de Katholieke Kerk van België, Scouts & Gidsen Vlaanderen, Femma, Ferm en meer dan 300 steden en buurtcentra ondersteunen de actie. Meer dan 50.000 vrijwilligers staan startklaar en Lieven Scheire heeft zich geëngageerd als gezicht van de campagne. 

Waarom de #NationaleNaaiActie?

Om ons land klaar te stomen voor 4 mei roepen maakjemondmasker.be en Impactdays.co nu heel België op om massaal mondmaskers te maken tijdens de #NationaleNaaiActie. Doel is om heel België te voorzien met zelfgemaakte mondmaskers die je kan doneren via officiële inzamelpunten die ze hierna verdelen op basis van de exitstrategie. Maar denk ook aan je vrienden, familie en buren: bescherm hen en laat hen ook jou beschermen door voor hen mondmaskers te maken. Heb je nog mondmaskers extra gemaakt? Of wil je linten of stoffen doneren? Dit kan bij meer dan 300 inzamelpunten. Ontdek er een in je buurt via maakjemondmasker.be/doneren

Inzamelpunt Moerbeke

In Moerbeke kan je jouw zelfgemaakte mondmaskers, stoffen of linten doneren in het gemeentehuis. Je kan er terecht van maandag t.e.m. vrijdag van 9u00 tot 12u00.

Afhankelijk van het aantal mondmaskers dat wordt binnengebracht op ons inzamelpunt, bekijken we aan welke doelgroep we de mondmaskers kunnen doneren. 

Het patroon 

De handleiding van het patroon dat goedgekeurd werd door virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht en afgestemd is met FOD Volksgezondheid, werd herwerkt en verfijnd, zodat het voortaan nog makkelijker met of zonder naaimachine kan gebruikt worden. 

Het patroon biedt extra bescherming door:

  • De 2 lagen, met mogelijkheid om er een filter (koffiefilter, keukenpapier…) tussen te steken dat extra bescherming kan bieden.
  • De lintjes die ervoor zorgen dat je niet aan het masker met je handen zit en dat het beter virusvrij te maken is na een wasbeurt (vs. elastieken).
  • De plooien die ervoor zorgen dat je gezicht en neus volledig en comfortabel bedekt zijn.
  • Er geen naad over de mond of neus loopt, die een mogelijke zwakke plek is waar viruspartikels zich verzamelen.

Doe jij ook mee?

  • Ga naar maakjemondmasker.be en download het patroon en werkwijze.   
  • Ga aan de slag met de juiste materialen en neem de hygiënische maatregelen in acht.
  • Geen naaitalent? Naast mondmaskers kunnen ook stoffen en linten gedoneerd worden bij officiële inzamelpunten. Een overzicht vind je hier: maakjemondmasker.be/doneren.
  • Share je creaties, inspireer en motiveer mee op sociale media via #MaakJeMondmasker #NationaleNaaiActie

Wist je dat?

Maakjemondmasker.be groeit uit tot internationale referentie

Via maakjemondmasker.be is de voorbije maand het patroon meer dan 1.820.000 keer gedownload om mondmaskers te maken. Dit in hoofdzaak door bezoekers uit België maar ook in het buitenland met meer dan 170.000 unieke bezoekers in Frankrijk en 120.000 in Nederland. De Engelstalige site (makefacemasks.com) wordt ook flink bezocht en telt ook een pak unieke bezoekers uit de Verenigde Staten (29.000), Canada (21.000), Duitsland (5.000), Zuid-Afrika (5.000), Luxemburg (4.000) en Spanje (4.000). Zo helpt dit Belgische burgerinitiatief ondertussen wereldwijd in de strijd tegen COVID19.

 

Banner rond de Nationale Naaiactie in de strijd tegen covid-19