Elke dag een sluikstorter ontmaskerd dankzij de mobiele camera's

  • 27 januari 2020

Sedert begin december zet IDM de aangekochte mobiele camera’s in voor de strijd tegen sluikstorten. De eerste weken waren een testfase om het project te finetunen, maar ondertussen draait het project op volle toeren. Tot nu toe konden er zo al 43 sluikstorters geïdentificeerd worden, in de verschillende IDM-gemeenten. De camera’s werden eind vorig jaar aangekocht door IDM en de gemeenten Lochristi, Moerbeke, Wachtebeke, Zele en Zelzate en zullen het hele jaar door worden ingezet op sluikstortgevoelige plaatsen in de 5 gemeenten. De stad Lokeren beschikt over eigen camera’s. Zo wordt de pakkans van sluikstorters aanzienlijk verhoogd. Wie vervuilt, kan betrapt, geïdentificeerd en gesanctioneerd worden. GAS-boetes kunnen oplopen tot € 350,00.

Sluikstorten is een hardnekkige problematiek met een grote maatschappelijke kost én bovendien een algemene bron van ergernis. Het gaat van afval achterlaten aan de glasbol tot het dumpen van huishoudelijk afval in een openbare vuilnisbak of in de gracht. IDM hanteert al jarenlang een doorgedreven sluikstortprocedure in samenwerking met de politiezones. Deze resulteerde vorig jaar in het opruimen van 1.783 sluikstorten, met een totaal gewicht van 40 ton. Helaas werd slechts in een beperkt aantal gevallen de dader geïdentificeerd. Sluikstorten is een problematiek, die een integrale aanpak vergt. 

Daarom investeerde IDM, in samenwerking met 5 gemeenten, in de aankoop van camera’s om sluikstorters op heterdaad te betrappen. De camera’s worden niet louter repressief ingezet, maar hebben door de verhoogde pakkans ook een ontradend effect. 

Waar worden de camera’s ingezet? 

Blackpoints, zogenaamde sluikstortgevoelige plaatsen, worden bepaald op basis van metingen, ervaringen en getuigenissen en worden zo in kaart gebracht. De camera’s worden afwisselend op deze plaatsen ingezet. 
De inzet van de camera’s wordt niet aangekondigd, maar borden in de buurt wijzen er wel op dat camerabewaking mogelijk is, conform de privacywetgeving. 
Het uiteindelijke doel is hardleerse sluikstorters te ontmoedigen en een gedragswijziging te stimuleren. 

Al 43 sluikstorters geklist tijdens deze opstartperiode!

De camera’s hebben tijdens deze opstartperiode reeds hun efficiëntie bewezen. Op 8 weken tijd werden 43 sluikstorters betrapt, gemiddeld 1 per dag. Boetes lopen op tot € 350,00 en daarnaast betaalt de sluikstorter ook een retributie voor het opruimen van het sluikstort. 

Hoe gebeurt de vaststelling? 

De camera’s worden geplaatst door een technische ploeg van IDM. Bij elke vaststelling van sluikstort binnen de bewakingsperimeter van de camera worden de beelden bekeken en geanalyseerd door een GAS-vaststeller, in dienst bij IDM en dit volledig in overeenstemming met de privacywetgeving. Er wordt een bestuurlijk verslag opgemaakt door de GAS-vaststeller en het is uiteindelijk de sanctionerend ambtenaar die de hoogte van de GAS-boete bepaalt.