IDM en Mooimakers belonen scholen en verenigingen voor hun Operatie Proper

  • 25 juni 2020

Voor het derde jaar op rij organiseerden IDM en Mooimakers (het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil en sluikstort) het project Operatie Proper. 34 scholen en 9 verenigingen uit de IDM-regio engageerden zich afgelopen schooljaar om op de eigen terreinen en daarbuiten, heel wat acties te ondernemen om het rondslingerende zwerfvuil terug te dringen. Zij worden hier nu voor beloond. Het project is een succes te noemen, want t.o.v. vorig jaar gingen bijna dubbel zoveel scholen en verenigingen de strijd aan (2018-2019: 19 scholen en 4 verenigingen).

De scholen en verenigingen gingen creatief aan de slag om het zwerfvuil in hun buurt aan te pakken. Hun initiatieven waren heel uiteenlopend maar hadden allemaal hetzelfde doel: een propere buurt. Maandelijks trokken alle deelnemers minstens een keer op pad om het zwerfvuil op te ruimen, maar ze organiseerden ook heel wat acties om het de kiem in te smoren: genoeg vuilnisbakken op de juiste plaatsen, kraantjeswater op het menu, koeken en boterhammen in brooddozen, ludieke en leerrijke spelnamiddagen, … IDM ondersteunde hen hierbij inhoudelijk en stond hen bij met een hele vloot aan educatief- en opruimmateriaal.

Beloning

Deze inzet wordt nu door IDM en Mooimakers bekroond met een mooie financiële beloning, tussen de € 150,00 en € 1500,00, afhankelijk van het aantal leerlingen of leden. In totaal werd € 36.231,00 verdeeld over de 43 deelnemers. Door de corona-maatregelen kon geen gemeenschappelijk overhandigingsmoment worden georganiseerd, maar werd de meer dan verdiende cheque persoonlijk afgegeven. Zo kon de school of vereniging deze beloning toch nog even speciaal onder de aandacht brengen, vaak met een nieuw engagement om er volgend jaar weer tegenaan te gaan. 

Moerbeekse deelnemers 2019-2020

Naam school / vereniging    School/vereniging  Ontvangen beloning
GBS De Vlinderdreef Basisschool     € 1.170,00
GVBS De Palster    Basisschool   € 606,00
Middenschool De Moerbei Secundair onderwijs € 384,00