Je afval is geld waard, de nieuwe sorteercampagne van IDM

  • 9 juni 2021

Tweederde van het afval in je grijze container hoort daar niet thuis. Dat is gebleken uit de sorteeranalyse die IDM eind vorig jaar liet uitvoeren. Dat is niet alleen jammer voor het recycleerbare afval dat zo aan het recyclagecircuit ontsnapt, maar dat betekent ook dat fout-sorteerders meer betalen voor hun afvalfactuur, dan nodig. Dringend tijd voor actie dus. 

IDM startte daarom op 1 juni met een grootschalige sorteercampagne, in samenwerking met de lokale handelaars. Insteek van de campagne: bespaar geld door correct te sorteren! Wie het afval in de juiste bak of zak sorteert, zal geld besparen op zijn of haar afvalfactuur. Wie GFT-afval bij het Restafval gooit, betaalt 50% te veel, voor PMD bij de rest is dat 75% en voor Textiel en Papier en Karton betaal je dan zelfs 100% te veel. 

Overal in Moerbeke, Lokeren, Lochristi , Wachtebeke, Zele en Zelzate zal je de campagne-affiches zien opduiken in het straatbeeld. 

Om te achterhalen hoe goed jij al sorteert, kan je deelnemen aan een online sorteerwedstrijd, in samenwerking met de lokale handelaars in de 6 IDM-gemeenten. 

De campagne loopt drie maanden lang, telkens bij een ander soort handelaar: 

  • Juni: bij je lokale bakker & kippenhandelaar
  • Juli: bij je lokale slager & viswinkel 
  • Augustus: bij je lokale groentewinkel of kruidenier  

Sorteer & win 25 euro

Gedurende drie maanden kan je na je aankopen bij je lokale handelaar meespelen met het online sorteerspel van IDM. Omdat deelnemen belangrijker is dan winnen, maakt iedereen kans op een waardebon van 25 euro, ongeacht je sorteerscore. Elk gezin kan elke maand 1 x deelnemen. 

Via allerhande promomateriaal, bv. campagne-broodzakken bij de bakker en affiches zie je of jouw bakker, slager of groenteboer de wedstrijd ondersteunt.

Via handige tipboekjes, die IDM ontwikkelde i.s.m. Vlaco, geeft IDM je ook een aantal tips & tricks om minder voedsel te verspillen en het voedsel of afval dat overblijft, beter te sorteren. Je kan de boekjes meenemen bij de lokale handelaars of downloaden via de buttons op deze pagina.