Red de Waaslandse bossen

  • 28 september 2021

In het Waasland sterven naaldbomen massaal af. Met het hefboomproject ‘Klimaatgezonde en weerbare bossen voor het Waasland, wil de Bosgroep de aangetaste bossen omvormen tot gezonde bossen. Dit met de steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Interwaas en de getroffen Wase gemeenten. De meeste van de getroffen bossen zijn in privéhanden  en de boseigenaars kunnen terecht bij het meldpunt ‘Zieke bossen’. 

Klimaatverandering

De jongste vier jaar heeft de klimaatverandering een zichtbare impact op onze bossen. Droogte verzwakt de bomen, waardoor die vatbaarder worden voor plagen zoals de letterzetter. De bomen kleuren bruin, krijgen kale kruinen en sterven uiteindelijk af. 

In het Waasland hebben vooral de naaldbossen het lastig door de zandgrond die geen vocht vasthoudt. Het zijn ook bossen met slechts één boomsoort, een overblijfsel uit de tijd dat men naaldbomen plantte om mijnschachten te stutten en men volop inzette op kerstboomplantages. Het zijn dus bossen waar biodiversiteit en natuurlijke verjonging ontbreken. Dat geeft niet alleen vrij spel aan woekerende exoten, de zieke bomen zijn ook de eerste die tijdens een storm omvallen. 

Hefboomproject

Via het hefboomproject wil de Bosgroep zieke bomen kappen en vervangen door diverse, inheemse loofboomsoorten. Die zorgen voor een gezond bosecosysteem dat beter is opgewassen tegen de klimaatverandering. 

Schematische voorstelling bosomvorming: afbeelding van naaldbomen, afbeelding van de boomschors en afbeelding van jonge bomen

Meldpunt 'Zieke bossen'

De komende twee jaar kunnen boseigenaars met al hun vragen rond bosomvorming terecht bij het meldpunt ‘Zieke bossen’. Experts bekijken de situatie ter plaatse en werken met de eigenaars een plan uit. Het is de bedoeling om enkel dode bomen te verwijderen en te zorgen voor een zo divers mogelijke nieuwe aanplant. Door de werken op verschillende locaties te bundelen, kan de Bosgroep de kostprijs in toom houden.  

Heb je ook een ziek bos? 

Meld het via bosgroepnoord@oostvlaanderen.be of 09 287 78 60.

Meer info vind je op www.bosgroepen.be/klimaatgezondebossen

Logo's van partners project klimaatgezonde bossen