Reisplannen en nood aan een negatieve coronatest voor vertrek?

  • 27 juli 2021

Ga je op vakantie naar het buitenland? Als je (nog) geen certificaat hebt waaruit blijkt dat je volledig bent gevaccineerd, moet je wellicht het negatieve resultaat van een PCR-test of een snelle antigeentest kunnen voorleggen.

Een reis geboekt?

Heb je een reis geboekt? Bekijk op voorhand of je een PCR-coronatest of snelle antigeentest moet afnemen voor vertrek. Meer info vind je op de volgende websites:

Een negatieve PCR-coronatest nodig?

Je kan een  CTPC-code aanvragen via de personal health viewer op mijngezondheid.be. Met die code kan je vervolgens een afspraak maken in een testcentrum. Ook voor je kinderen die op hetzelfde adres wonen, kan je op die manier een code aanmaken. 

We lijsten de dichtstbijzijnde locaties om een PCR-coronatest te laten afnemen hieronder op: 

Naam van het centrum Adres   Hoe een afspraak maken?
Algemeen medisch labo Lokeren Oude Bruglaan 72 bus 2
9160 Lokeren
Afspraak boek je met een CTCP-code* op labolokeren.be
Triagepost Lokeren Zelestraat 84
9160 Lokeren
Afspraak maken met een CTPC-code* op mijngezondheid.be
Labo Medina Lokeren Vrijheidsplein 31
9160 Lokeren
Online boeken via  www.medina.be 
Vraag je CTPC-code* aan via mijngezondheid.be
Clinicare Lokeren Lepelstraat 15 
9160 Lokeren
Maak een afspraak op www.cri.be
Labo Medina Sint-Niklaas   Plezantstraat 149
9100 Sint-Niklaas
Online boeken via www.medina.be
Vraag je CTPC-code* aan via mijngezondheid.be
Medilab Sint-Niklaas  Parklaan 69
9100 Sint-Niklaas  
Maak een afspraak via www.medilab.be
Clinicare/Labo Medina Oude Zandstraat 28
9120 Beveren 
Online boeken via www.medina.be
Vraag je CTPC-code* aan via mijngezondheid.be
Labo CRI Industriepark-Zwijnaarde 3
9052 Gent
Maak een afspraak op www.cri.be
Medilab Gent Gordunakaai 60
9000 Gent 
Maak een afspraak via www.medilab.be
Huisarts   Enkel bij je eigen huisarts, niet via de wachtdienst. Neem telefonisch contact op met je huisarts. Let op, niet bij elke huisarts mogelijk!

*Vraag je de code zelf aan via mijngezondheid.be. De code blijft 10 dagen geldig. Meer testcentra vind je ook op mijngezondheid.be

Vraag zeker na hoe je het resultaat van de PCR-coronatest zal ontvangen. Controleer je gegevens goed, zodat je het resultaat zeker niet misloopt. 

Een snelle antigeentest nodig?

Het is mogelijk om een snelle antigeentest te laten uitvoeren in verschillende apotheken, waar de apothekers en hun assistenten zijn opgeleid om in alle veiligheid een staal te nemen.

De sneltesten die in de apotheken worden uitgevoerd, worden niet terugbetaald. Je zal ze dus zelf moeten betalen. Vraag de kostprijs na in je apotheek.

Bovendien gaat het om een sneltest en dus niet de PCR-test die in de testcentra wordt afgenomen. Ga eerst na of het resultaat van een snelle antigeentest, die in een apotheek wordt uitgevoerd, wel beantwoordt aan de vereisten van het land of de landen die op je programma staan. Sommige landen aanvaarden enkel een PCR-test en daarvoor kan je niet terecht in een apotheek.

Maak op voorhand een afspraak bij je apotheek voor een snelle antigeentest. In Moerbeke kan je terecht bij:

Naam van de apotheek Adres   Hoe een afspraak maken?
Apotheek D'hondt P bvba Opperstraat 51
9180 Moerbeke
Bel vooraf op het nummer 09 346 83 93
Apotheek Van Der Weken BV Bevrijdersstraat 34
9180 Moerbeke

Bel vooraf op het nummer 09 346 81 09 of kom langs tijdens de openingsuren om samen een tijdstip te vinden dat zowel voor jou als ons uitkomt. 

Je certificaat is 2 tot 4 uur (onder voorbehoud) na afname van de sneltest zichtbaar via de 'CovidSafeBE'-app en via mijngezondheid.be

Het COVID-certificaat?

Het COVID-certificaat, ook wel het EU Digitaal COVID-19 certificaat genoemd, moet reizen binnen de Europese Unie vanaf 1 juli 2021 opnieuw makkelijker maken. 
Je kan het coronacertificaat opvragen via de gratis app ‘CovidSafeBE’ (beschikbaar voor iOS en Android) en op mijngezondheid.be. Een certificaat digitaal opvragen kan met de identiteitskaart, de pincode en een kaartlezer. Via de itsme-app kan het ook. 

Het is ook mogelijk om het certificaat via de post op te vragen. Daarvoor bel je in Vlaanderen naar het nummer 078 78 78 50. Hoe rekening met een wachttijd tussen de bestelling en de ontvangst van de certificaten. Het nummer is 24 uur per dag bereikbaar voor het aanvragen van certificaten. 

Meer info hierover vind je op www.vlaanderen.be/covid-certificaat