Vaccinatie tegen het coronavirus

Man met ontblote bovenarm , pleister en mondmasker

Waarom je laten vaccineren belangrijk is

Vaccinatie is de belangrijkste stap om de coronapandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion.

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor iedereen.

 

Vaccinatiecentrum Lokeren

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen veilig, snel en dichtbij zijn coronavaccin krijgt.

Inwoners van Moerbeke, Lokeren en Waasmunster kunnen zich binnenkort in Lokeren (Jan Kollerfeestzaal van het Daknamstadion - Daknamstraat 91) laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is beslist binnen de Eerstelijnszone (ELZ) Waasland Zuid-West (ZW). Lees hier het volledige persbericht.

Als alles volgens plan verloopt, zouden alle vaccinatiecentra midden februari moeten opstarten. Momenteel is stad Lokeren in volle voorbereiding om alles in gereedheid te brengen. 

Gemeente Moerbeke werkt samen met de collega-gemeenten en steden (Lokeren, Moerbeke, Waasmunster, Sint-Niklaas & Temse) van ELZ Waasland ZW aan uniforme communicatie hieromtrent. Zodra er nieuwe informatie beschikbaar is, informeren we jullie.

Het vaccinatiecentrum in de Jan Kollerfeestzaal (Daknamstadion) staat klaar!

 • Duidelijke signalisatie doorheen het ganse centrum.
 • Er zijn 4 vaccinatielijnen voorzien, elk met een eigen kleur.
 • Er zijn rolstoelen voorzien voor zij die moeilijk te been zijn. Zij mogen vergezeld worden door 1 extra persoon.
 • Heel wat vrijwilligers hebben zich al aangemeld en zullen ingezet worden zodra het vaccinatiecentrum draait voor de inwoners. Wil je ook helpen? Meld je aan via www.moerbeke.be/helpende-handen-gezocht
 • Half februari zullen de eerste vaccins hier gezet worden. Dit voor het zorgpersoneel gedomicilieerd in Lokeren. Nadien volgt de eerste groep: de +65-jarigen. Wanneer dit exact zal zijn, is momenteel nog niet geweten.
 • Iedereen (+ 18 jaar) uit Lokeren, Waasmunster, Moerbeke krijgt vanuit de federale overheid een uitnodigingsbrief voor het COVID-19-vaccin. Dit zal zijn rond de periode dat jij aan de beurt komt voor je vaccin. Deze beurtrollen zijn verdeeld in golven, afhankelijk van de beschikbaar van de vaccins.
 • Iedereen krijgt (normaal in de loop van maart) sowieso een informatiebrochure in de bus. We beseffen dat er tal van praktische vragen zijn, die zullen we proberen te ondervangen hierin.

Welke stappen doorloop je in het vaccinatiecentrum?

 1. Registratiepost
 2. Medisch onthaal
 3. Wachtzaal
 4. Vaccinatiegedeelte
 5. Wachtzaal na vaccin

Een blik achter de schermen

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Onthaal vaccinatiecentrum met nadars en een zuil met ontsmettingsalcohol Ingang vaccinatiecentrum met overzichtspanelen van de vaccinatielijnen
Medisch onthaal vaccinatiecentrum met 2 stoelen

Vaccinatieruimte met bed

Wachtzaal in vaccinatiecentrum voor vaccinatie met stoel Wachtzaal in vaccinatiecentrum na vaccinatie met infoschermen en stoelen

Volgorde van vaccineren

Er zijn nu nog niet voldoende vaccins voor iedereen. Daarom verloopt de vaccinatie in verschillende fases.

 1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel
 2. 65-plussers, risicopatiënten* en mensen met een essentieel beroep*
 3. Rest van de bevolking

De timing van fases 2 en 3 hangt af van de hoeveelheid beschikbare vaccins. Als het jouw beurt is, krijg je een persoonlijke uitnodiging.

* Zal nog worden bepaald door de Vlaamse overheid

Tip: Klik op de afbeelding voor een grotere weergave 
Fasenplan van vaccinatiestrategie

Vaccinatiecentrum: prikje in vier stappen

Zodra het jouw beurt is om gevaccineerd te worden, krijg je een uitnodiging via sms, brief en/of mail. Je kan die afspraak bevestigen, weigeren of verplaatsen.

In het vaccinatiecentrum verloopt je bezoek in vier stappen.

 1. Onthaal: een onthaalmedewerker checkt je gegevens
 2. Registratie: je krijgt informatie over het vaccin, een medische check en een afspraak voor de tweede inenting
 3. Vaccinatie: een verpleegkundige vaccineert je
 4. Opvolging: je rust een kwartiertje onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn

Tip: klik op de afbeelding voor een grotere versie

Schets van vaccinatielijn

Vragen en antwoorden

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt? Vragen over coronavaccinatie zijn normaal.

Heb je 101 vragen? In dit filmpje vind je een antwoord op de 7 meest voorkomende vragen.

 

Daarnaast duiken er de laatste weken nog heel wat vragen op. Die corona-vaccins, zijn die wel veilig? Waarom zou ik mij laten vaccineren? Hoeveel kost dat? Zal ik ziek worden na het vaccin?

In onderstaande video geeft prof. Isabel Leroux-Roels, vaccinatiespecialist van het UZ Gent, een helder antwoord. Want het virus verslaan, dat doen we samen, of niet, door ons allemaal te laten vaccineren.

 

De video is een initiatief van de gouverneur van Oost-Vlaanderen.

Vaccinatieteller

Het aantal gevaccineerde Vlamingen groeit élke dag. Volg je de cijfers graag op de voet? De Vlaamse vaccinatieteller toont je elke dag hoeveel mensen in Vlaanderen intussen gevaccineerd zijn met 1 of 2 dosissen van een coronavaccin.

Vaccinatieteller Moerbeke

Dagelijkse update

Meer info

Meer info rond de vaccinatiestrategie vind je op www.laatjevaccineren.be