Vapeurbrug

De Vapeurbrug werd gebouwd tijdens het interbellum als deel van de spoorwegverbinding tussen Lokeren en Zelzate. De schade die de brug opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog werd gedeeltelijk hersteld in 1945.

De spoorlijn tussen Lokeren en Zelzate kwam tot stand dankzij de Familie Lippens, die van 1847 tot 1967 ononderbroken burgemeesterschap hadden in Moerbeke. De familie stimuleerden de industriële bloei in Moerbeke, wat ervoor zorgde dat suikerfabriek uitgroeide tot een van de grootste suikerraffinaderijen van Vlaanderen.

De Vapeurbrug, gelegen naast de site van de suikerfabriek over de Moervaart, werd intensief gebruikt voor industrieel treinverkeer. Het evenwicht van de constructie was enorm belangrijk om ervoor te zorgen dat de rails perfect in elkaar pasten.

Vandaag is de Vapeurbrug geregistreerd als erfgoed een herinnering aan de suikerfabriek en het industriële verleden van Moerbeke.

Over de Moervaart lopen nog drie andere bruggen uit de jaren '40 die in 2001 geregistreerd werden als beschermd monument:

  • Dambrug
  • Coudenbormbrug
  • Terwestbrug
Vapeurbrug en watertoren
Foto door Dimitri Huysveld

In de buurt