Wat als je ziek bent?

Wat moet je doen als je ziek bent en thuis moet blijven?

 • Blijf thuis en heb zo weinig mogelijk contact met anderen, ook niet met familie. Slaap alleen. Laat alleen bezoek binnen als het echt nodig is en raak anderen zo weinig mogelijk aan. Ga niet naar school, niet naar het werk en niet naar een openbare plaats. Vermijd zeker contact met kwetsbare personen zoals ouderen of mensen met verminderde weerstand. Je blijft minstens 7 dagen thuis en zeker tot zolang je nog symptomen hebt (als je symptomen langer dan 7 dagen duren, blijf je dus langer thuis).
 • Gebruik altijd papieren zakdoekjes. Gebruik een zakdoek maar 1 keer. Gooi hem daarna direct weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Moet je hoesten of niezen? Doe dat in de binnenkant van je elleboog of bedek je mond met een papieren zakdoek.
 • Was je handen zo veel mogelijk met water en zeep. Was ze altijd direct na het hoesten, niezen of snuiten van je neus.
 • Je kan een mondmasker dragen om je huisgenoten te beschermen.

Worden je symptomen erger (bv. problemen met ademhalen, hoge koorts, ..)? Bel dan je huisarts. Moet je naar het ziekenhuis? Bel eerst naar het algemene nummer en zeg dat je een Covid-19-patiënt bent. De dokters en verplegers maken zich dan klaar. Zo besmet je geen andere mensen.

Lees hier meer over contactopvolging als je ziek bent.

Wat moet je doen als iemand uit je familie of van je vrienden ziek is?

Is er bij jou thuis of bij familie of vrienden iemand ziek? Volg deze regels, zo worden jij of andere mensen niet besmet:

 • Raak de zieke zo weinig mogelijk aan. Laat maar 1 persoon uit de omgeving voor de zieke zorgen.
 • Laat iemand anders voor de zieke zorgen als je:
  • Ouder bent dan 65 jaar
  • Diabetes hebt of al lang iets hebt aan je hart, nieren of longen
  • Zelf gevoelig bent voor infecties
 • Zorg voor frisse lucht binnen: zet het raam van de patiënt een paar keer per dag 30 minuten open.
 • Was vaak je handen. Raak je ogen, neus of mond alleen aan met gewassen handen.
 • Eet apart en gebruik nooit dezelfde spullen (borden, messen, glazen, …) als de zieke. Gebruik ook niet dezelfde handdoek of lakens.
 • Desinfecteer plaatsen die je veel aanraakt 1 keer per dag met javelwater van 1%, bijvoorbeeld tafel, nachtkastje, deurklink, wc-bril. Doe hiervoor 1 eetlepel bleekmiddel (javel) in 1 liter water. Lees hier meer tips om je huis te poetsen.

Lees hier meer over contactopvolging als je in contact komt met iemand die ziek is.

Aangepaste regeling huisartsen en AZ Lokeren

Via deze weg wil de burgemeester, samen met het stads- en gemeentebestuur, in nauw overleg met de huisartsen en het Algemeen Ziekenhuis Lokeren, jullie wijzen op het belang van de opvolging van de richtlijnen die de overheid heeft gedeeld via de media.

De grote besmettelijkheid van COVID-19 en de snelle evolutie van de aandoening verantwoorden de beperking van bijeenkomsten, de nood aan hand- en hoesthygiëne en de “social distancing” (niet groeperen en minstens 1,5 meter afstand houden van elkaar).

Om een goede basiszorg te garanderen in deze uitzonderlijke omstandigheden gaan huisartsen en ziekenhuizen op een andere manier tewerk : 

 • Je kan het ziekenhuis enkel in na een doorverwijzing van de huisarts voor ernstige acute aandoeningen. De spoedafdeling is niet langer vrij te betreden voor mensen met een luchtweginfectie. Neem hiervoor altijd contact met je huisarts of in acute situaties met het noodnummer 112. Alle andere ernstige ziektes en aandoeningen kunnen wel nog via spoed aangemeld worden. Bij voorkeur na doorverwijzing van een huisarts. De routinebehandelingen worden uitgesteld. 
 • Bezoek is niet langer toegestaan in het ziekenhuis. Enkel kinderen, vrouwen die moeten bevallen en minder mobiele patiënten mogen begeleid worden door 1 persoon. Dit geldt ook op de dienst spoedgevallen. Wie persoonlijke spullen van een familielid in het ziekenhuis wil afzetten of ophalen, dient zich te melden aan het onthaal. Hierna krijg je de juiste instructies. Er worden geen uitzonderingen toegestaan.
 • De huisartsen doen geen vrije consultaties meer. De online agenda wordt tijdelijk onbeschikbaar. Wie toch de huisarts wenst te zien, maakt telefonisch een afspraak. Zo willen we de patiënten met luchtweginfecties scheiden van de anderen. Een dergelijke aanpak en behandeling moet een verdere verspreiding van het coronavirus beperken.
 • De huisbezoeken worden tot een minimum beperkt. Indien nodig, vragen we om langs te komen naar de praktijk nadat je een telefonische afspraak hebt gemaakt. 
 • Ook tijdens het weekend probeer je je eigen huisarts eerst telefonisch te bereiken. Bij afwezigheid zal hij naar de wachtdienst doorverwijzen: 09 349 64 74.
 • Zorg ervoor dat je bij een consult steeds je e-ID meeneemt.

Meer info of vragen?

De wachtdiensten van de huisartsen krijgen bijzonder veel oproepen over het coronavirus. Wie vragen heeft, maar zich niet ziek voelt of geen dokter nodig heeft, belt het best naar het speciale noodnummer 0800 14 689 om de druk op onze huisartsen niet te verhogen.

We danken alle inwoners van Lokeren, Eksaarde en Moerbeke alvast voor het begrip. Met jouw hulp en medewerking kunnen we een vlotte en goede zorg blijven verlenen.  

Vanwege het stads- en gemeentebestuur, de huisartsenvereniging der Durmestreek en het AZL.

Partners van huisartsenkring Lokeren-Eksaarde-Moerbeke en AZ Lokeren